Talentontwikkeling op de BMS
De BMS profileert zich met een kunst en cultuurbeleid. Wij schenken veel aandacht aan kunst, cultuur en alles wat daarmee samenhangt. Het kwaliteitspanel ‘talentontwikkeling’- onder leiding van twee interne cultuurcoördinatoren - zijn eigenaar van dit cultuurbeleid. Zij bespreken het jaarlijks in het team.
Tweemaal per schooljaar organiseren wij een project van twee weken. In deze weken staan alle lessen binnen een schoolbreed thema in het teken van de kunsten: beeldend, dans, muziek, drama. Alle leerlingen van groep 1 tot en met 8 nemen hier actief deel aan. In school is dat goed te zien. Dit is een mooie aanvulling op het gewone lesprogramma, en het is vaak veel betekenisvoller, omdat wat zij in de boeken leren, gelijk kunnen toepassen in de praktijk.

Doelen
We willen kinderen leren om kunst, cultuur en erfgoed te waarderen door dieper in te gaan op achtergronden en technieken. Verder willen wij kinderen leren om met een kritische blik te kijken naar kunst. Door te leren de eigen mening te verwoorden en dit met argumenten te onderbouwen, worden de kinderen gestimuleerd verder te kijken, dan wat je aan de oppervlakte ziet en wordt het culturele zelfbeeld verrijkt en actief burgerschap gestimuleerd. Dit geldt voor zowel het door hun zelfgemaakte werk en dat van medeleerlingen, als ook de kunst welke zij tegenkomen.
Door deze bijzondere aandacht voor verschillende aspecten van kunst en cultuur willen we bereiken dat:
- de taalvaardigheid van de leerlingen wordt vergroot;
- het zelfvertrouwen van de leerlingen groeit;
- de leerlingen kritisch leren kijken;
- de leerlingen respect en waardering voor elkaar en elkaars werk krijgen;
- de motorische vaardigheden van de leerlingen worden gestimuleerd;
- de samenwerking tussen leerlingen wordt bevorderd;
- de sociale vaardigheid van de leerlingen groter wordt;
- het cultureel zelfbewustzijn van de leerling verrijkt wordt.
In de groepen
In alle groepen wordt veel aandacht besteed aan de expressieve vakken. Zowel in de onderbouw (groep 1 t/m 4) als in de bovenbouw (groep 5 t/m 8) krijgen de kinderen les in muziek, dans, tekenen, schilderen en drama. Tijdens de twee projecten wordt er ook gezamenlijk gewerkt, waardoor er een interactie plaats vindt, zodat de jongere kinderen van de oudere kinderen kunnen leren en de oudere kinderen weer van de jongere kinderen.
Muziekvakleerkracht
Vanaf schooljaar 2021-2022 hebben wij onze eigen muziekjuf. Juf Carline is leerkracht in kleutergroep B en vakleerkracht muziek. Alle groepen krijgen 30 minuten muziekles per week.
Externe instanties
Gedurende het schooljaar worden er ook verschillende lessen aangeboden waarbij er samengewerkt wordt met externe instanties. Er zijn o.a. excursies bij natuur-en milieu centrum de Papaver, activiteiten bij de kinderboerderij en er worden bezoeken gebracht aan musea en DOK-Delft. In het kader van cultuureducatie neemt onze school deel aan "Kunstklik". Kunstklik is erop gericht om het kind in zijn basisschoolloopbaan in aanraking te laten komen met tal van kunstuitingen, zoals muziek, drama, dans, beeldende vorming, geluid, techniek en literatuur. Daarnaast hebben wij een abonnement bij het DOK, zodat er gedurende het schooljaar diverse schrijvers en/of illustrators op school verschijnen, klassen een bezoek aan de bibliotheek brengen en/of boeken/themakoffers etc. lenen. Wij volgen al jaren het traject Cultuurhelden. Met dit traject willen wij cultuureducatie verweven met ons alledaagse onderwijs.